VERWARMING EN VERKOELING

De noodzaak in Nederland om het gebruik van gas drastisch terug te brengen, heeft de discussie over de inzet van de veel zuinigere warmtepomp doen oplaaien. Nederland loopt in Europa vaak voor bij nieuwe trends en het gebruiken van nieuwe technieken. Maar het Groningse gas heeft ons lui gemaakt en ´zelfs’ het in onze ogen trage en traditionele Frankrijk heeft ons ingehaald als het gaat op gebruik van warmtepompen. Door de huidige Franse wetgeving en controles daarop worden alle nieuwbouwwoningen met warmtepompen opgeleverd en allemaal met een energielabel A. Voor renovatiewoningen komen wij ook regelmatig uit op een warmtepomp, wat ook gunstig is voor een hogere energielabel. Woningen zullen in Frankrijk binnenkort worden aangeslagen op een lage energielabel.

Wij hebben al jaren de overtuiging dat het gebruik maken van de nieuwste technieken in elke woning (nieuwbouw of renovatie) (1) financieel, wat betreft (2) wooncomfort en (3) milieubewust de beste keuze is!

FINANCIEEL: Natuurlijk kost een warmtepomp bij de aanschaf meer dan traditionele verwarmingen en maken mensen (zeker bij een tweede verblijf) sneller de keuze voor het goedkopere verwarmingssysteem. Maar als wij het optelsommetje maken dat de energiekosten van een warmtepomp 75% lager ligt, dat het energielabel van de woning zonder warmtepomp veel hoger uitkomt waardoor de kans op hogere jaarlijkse belastingen sterk toeneemt (Franse overheid voert een beleid waar de vervuiler betaald of gaat betalen in de nabije toekomst) én dat bij verkoop van de woning met het lage energielabel de Franse overheid de verkoper of de koper zwaar gaat belasten, realiseren onze klanten dat het de warmtepomp de beste keuze is.

WOONCOMFORT: Ook zorgt de warmtepomp voor een beter wooncomfort. Het klimaat en de temperatuur in de woning is bij het gebruik van warmtepompen stabiel, het is onnodig om steeds de thermostaat in de nacht of bij korte afwezigheid lager te zetten om energie te besparen. Maar ook kan een warmtepomp met hetzelfde hoge rendement een huis verkoelen en heeft u naast een verwarming ook direct een airconditioning in de woning. 

MILIEU BEWUST: Als u nog niet al overtuigd was dan zal het milieubewust denken u over de streep trekken. Hiervoor zal ik kort de werking uitleggen van een warmtepomp;

De warmtepomp haalt ‘gratis’ energie uit de omgeving (buitenlucht of grondwarmte). Bij elke kWh uur energie uit het ‘stopcontact’ wint de warmtepomp er 3 tot 4 kWh ‘gratis’ bij uit de buitenlucht of grondwater.Een warmtepomp is dus tot 4 keer zo zuinig dan dat traditionele verwarmingssystemen zijn.

WARMTEPOMPEN

Welke type warmtepompen zijn er? Er komen steeds meer verschillende varianten op de markt. Op dit moment is bij ons het type lucht/lucht het meest gekozen systeem.

Grof weg zijn er vier varianten van warmtepompen te benoemen:

  1. Warmtepomp Lucht/Lucht: De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, waardeert deze op, en verwarmd of verkoeld (vergelijkbaar met een airconditioning) daarmee uw woning via luchtroosters verwerkt in het plafond.

  2. Warmtepomp Lucht/Water: De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, waardeert deze op, en verwarmd daarmee uw woning via (water in) vloerverwarming. Het verkoelen is minder effectief dan een lucht/lucht systeem.

  3. Warmtepomp Bodem/Water: De warmtepomp haalt energie uit de bodem op 60cm diepte met horizontale leidingen verdeeld over een groot oppervlak, waardeert deze warmte op, en verwarmd daarmee uw woning via (water in) vloerverwarming. Het verkoelen is minder effectief dan een lucht/lucht systeem. Er is een groot stuk grond nodig en duurder in aanleg waardoor deze optie minder vaak gekozen wordt.

  4. Warmtepomp Water/Water: De warmtepomp haalt energie uit grondwater, waardeert deze op, en verwarmd daarmee uw woning via (water in) vloerverwarming. Het verkoelen is minder effectief dan een lucht/lucht systeem. Voor individuele woningen is dit een dure oplossing en zelden gekozen.

Welke soort warmtepomp je het beste kiest hangt af van het type woning (isolatie en ventilatie niveau) en de omgeving waar je woont. Hoe zuidelijker je woont hoe meer warmte calorieën in de lucht zitten en dan is een (lucht) warmtepomp de beste keuze. 

Ligt het huis in een koudere omgeving dan kan het gebuikt maken van grondwarmte misschien de betere keuze zijn.

5 types warmtepompen lucht/lucht:

Warmtepomp via plafondrooster

Warmtepomp via opbouw of inbouw consoles

Warmtepomp via plafond of of muurroosters 

Warmtepomp via split-unit 1

Warmtepomp via split-unit 2

Brochure Atlantic warmtepompen

Innovatief

Verwacht het onverwachte!

Vakkundig

Het antwoord op alles waar u niet aan gedacht heeft!

Expertise

Bouwplezier is een niet te onderschatten factor voor het bouwproces!