(Ver)Bouwvergunning in Frankrijk

Welke regels zijn er en welke vergunningen heb ik nodig?

(Ver)bouwvergunning in Frankrijk: wat zijn de regels?

Bouwen of verbouwen in Frankrijk en daar een (ver)bouwvergunning voor nodig? Wij kennen de regels om een huis te kopen in Frankrijk en die te verbouwen. Om een zwembad aan te leggen, het complete huis te renoveren of andere werkzaamheden te kunnen verrichten.
De aanvraag van een bouwvergunning in Frankrijk is, mits u de taal spreekt, niet per definitie ingewikkeld. Kleine details kunnen echter veel verschil maken en gemakkelijk leiden tot een afwijzing of vertraging. Wij kennen de regels en adviseren u tijdens het proces, voor een snelle afwikkeling die onnodige vertraging voorkomt.

Bouwvergunning voor nieuwbouw in Frankrijk

Het aanvragen van een bouwvergunning in Frankrijk duurt standaard 8 weken. Dat is de periode waarin de gemeente moet reageren. Gebeurt dat niet? Dan is de aanvraag na die periode formeel goedgekeurd. Toch blijkt dat in de praktijk vaak niet ideaal, een actieve goedkeuring biedt veel meer garantie op een vlekkeloos bouwproces.
Let op: tijdens de eerste 4 weken kan de gemeente om aanvullende informatie vragen, als er sprake is van een incomplete aanvraag. Na het insturen daarvan gaat de periode van 8 weken opnieuw in.
Na goedkeuring dient u de bouwvergunning te afficheren op het perceel op een bouwbord. Omwonenden hebben dan 8 weken de tijd om bezwaar te maken (‘recours de tiers’). Gelukkig is de kans op een gegrond bezwaar zeer gering, omdat meerdere instanties de vergunning dan al hebben goedgekeurd. Daarna is er nog sprake van 4 weken ‘recours de administratief’.
Essentieel voor het aanvragen van een bouwvergunning in Frankrijk is het correct en compleet invullen van de belangrijke formulieren en aanleveren van de set aan tekeningen. Met name de ‘etude thermique’ is belangrijk, dit is de energiestudie van de woning die wordt aangeduid met RT2012. Hierin geeft u aan hoe de woning zal worden geïsoleerd, geventileerd en verwarmd. Zorg voor een duidelijke beschrijving van de materialen met technische gegevens en de uitvoering daarvan.

Tip: het is toegestaan om tijdens de bouw af te wijken van dit rapport. Er moet dan wel gecontroleerd worden of de wijzigingen binnen de te behalen energienormen vallen. Bovendien moeten de wijzigingen door een gecertificeerd en onafhankelijk bedrijf worden ingevoerd en bijgehouden.

Na afloop van de nieuwbouw vinden er twee verplichte controles plaats:
1. Controle op alle gebruikte bouwmaterialen en apparaten
Gericht op isolatie, ventilatie en verwarming
2. Uitvoering van een infiltrometrie
Een blower test door de woning onder luchtdruk te zetten, zodat duidelijk wordt waar de lucht kan ontsnappen.

Voorkom hoge kosten en andere zware gevolgen, door de juiste resultaten te respecteren en behalen. Onderdelen die niet aan de (energie)norm voldoen kunnen leiden tot hoge extra kosten, vanwege aanpassingen of vervangingen. Een woning die niet aan de energienorm voldoet wordt als ‘niet afgebouwd’ geregistreerd bij de gemeente en is op termijn daardoor onverkoopbaar.

Verbouwvergunning voor renoveren in Frankrijk

Een huis kopen in Frankrijk en benieuwd naar de regels voor het verbouwen? U heeft daar niet altijd een volledige bouwvergunning (‘demande permis de construire’) voor nodig. In een aantal gevallen is een ‘declaration prealable’ voldoende. Dat is een vereenvoudigde bouwvergunning, waarop de gemeente binnen 4 weken toestemming geeft. Hiervoor moet de verbouwing aan 3 voorwaarden voldoen:

• Het aangezicht van de woning blijft behouden
Deuren en ramen blijven ongewijzigd en er zijn geen veranderingen aan overdekte terrassen, zwembaden, etc. Indien u alleen binnen aanpassingen doet is er zelfs geen ‘declaration prealable’ benodigd.

• Een schuurtje of kleine aanbouw tot 20m2 bouwen
In die gevallen is er geen volledige bouwvergunning benodigd, u kunt volstaan met een ‘declaration travaux’.

• Aanleggen van een zwembad
Ook in dit geval hoeft u daar geen volledige bouwvergunning voor aan te vragen, maar is een ‘declaration travaux’ voldoende.

In alle andere gevallen zal u een bouwvergunning in Frankrijk moeten aanvragen en gelden dezelfde regels als bij nieuwbouw. Houd er rekening mee dat de energie-wetgeving alleen geldt voor het nieuw te bouwen deel, dat is (nog) niet van toepassing op het bestaande deel van het huis.
Meer weten over de bouwvergunning of benieuwd naar onze mogelijkheden om u daarbij te begeleiden in Frankrijk? Neem contact op, dan vertellen we u er graag meer over.

logo br france

Innovatief

Verwacht het onverwachte!

Vakkundig

Het antwoord op alles waar u niet aan gedacht heeft!

Expertise

Bouwplezier is een niet te onderschatten factor tijdens het bouwproces!