Zonnepanelen en energieneutraal bouwen


De energie neutrale woning ook wel een CO2-neutrale woning, een balanswoning, actief huis of een nul-woning, heeft als doel dat er over een jaar evenveel, of zelfs meer energie wordt opgewekt als dat er verbruikt wordt.
De verwachte energiezuinigheid van een woning wordt berekend aan de hand van de energieprestatienorm (EPN) voor woningen. Deze energie studie richt zich op het gebouw gebonden energieverbruik zoals: warm tapwater, ventilatie, verwarming en verlichting.
Er wordt bijvoorbeeld dus geen rekening gehouden met energie die nodig is voor apparatuur zoals een vaatwasser of Quooker .

Als de uitkomst van de EPN berekening 0 aangeeft betekent dit dus dat de woning zichzelf voorziet in de gebouw gebonden energiebehoefte en dus een nul-woning is. Om tot deze uitkomst te komen dient het volgende in acht te worden genomen bij het ontwikkelen van een gebouw: terugdringen van energieverbruik, gebruik maken van duurzame energiebronnen (warmtepompen) en gebruik maken van efficiënte installaties.

Hoe bouwen wij een energie neutrale woning?

Energie neutrale woningen worden ook wel zelfvoorzienende of nul-op-de-meter-woningen genoemd. Zij dragen het energielabel A+++, het hoogst haalbare energielabel. Bij een energieneutraal huis zijn de volgende zaken vrijwel altijd toegepast:

 1. een extreem goede isolatie van alle wanden, de vloeren en het dak
 2. driedubbele beglazing (HR++ of HR+++ glas)
 3. een minimaal aantal m2 glasoppervlak voor zon inval
 4. pergola’s en overdekte terrassen die de zon blokkeren
 5. verwarming die werkt via een warmtepomp
 6. een warmwater voorziening op basis van een warmtepomp
 7. een luchtdichte woning
 8. een special ventilatiesysteem

Uiteraard blijft elke woning enige energie verbruiken en dus ook woningen in de hoogste en in de meest energiezuinige tabel. Om energie op te wekken en het verbruik te compenseren zijn daarom:
Een dak vol zonnepanelen nodig!


 


Hoe bereken je een energie neutrale woning?

Een gespecialiseerd en onafhankelijk studiebureau laten wij uitrekenen hoe wij uw woning dienen te isoleren, ventileren en te verwarmen.
Om een rapport voor uw woning te kunnen opstellen wordt gekeken naar de exacte locatie van het bouwperceel (regionale temperaturen, hoogte tov zeeniveau,), de oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon, het ontwerp en nog vele andere parameters.
Op basis van al deze gegevens kunnen zij uitrekenen hoe de woning te isoleren, te ventileren en te verwarmen. Deze stappen zijn nodig om het energie verbruik van de woning zo laag mogelijk te krijgen, zonder daarbij de kosten uit het oog te verliezen. Het moet wel betaalbaar blijven.

Als duidelijk is hoeveel energie er nodig is om de woning te verlichten, te verwarmen (of te verkoelen) en te voorzien van warmwater kunnen zij uitrekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn dit verbruikt te compenseren.
De resultaten van deze studie zijn inzichtelijk en u ontvangt een energie-attest van het studiebureau.


Wat zijn de bijkomende kosten om een energie neutrale woning te bouwen?

Als u een huis laat bouwen door B&RFrance zijn de hier bovengenoemde 8 punten al standaard voorzien in de prijs van de woning, door punt 9 toe te voegen (zonnepanelen) zal de woning energie neutraal worden.
De kosten hiervoor zijn:

 • 6400€ inclusief BTW (12 zonnepanelen)*
 • 7000€ inclusief BTW (14 zonnepanelen)*
 • 7600€ inclusief BTW (16 zonnepanelen)*

Het aantal benodigde zonnepanelen voor uw woning hangt af van de resultaten ui de energiestudie, de meeste woningen hebben voldoende aan 12 tot 16 zonnepanelen.

*De hierboven genoemde prijzen benaderen de realiteit, maar zijn indicatief. Een gespecificeerde offerte op basis van de exacte parameters zal de exacte prijs bepalen.Energie zuinig renoveren

De staat van oude huizen in Frankrijk is niet zo hoog als die in Nederland en België. Tenminste, zolang wij ze niet gerenoveerd hebben natuurlijk. In Nederland en België zijn we gewend regelmatig aan onze woningen te klussen, vervangen we ramen en isoleren we de vloer of het dak. In Frankrijk is de kans groot dat de luiken uit de jaren ’70 er nog steeds inzitten en dat ook de isolatie op dat peil is.

Energiewetgeving:

Gaat u een huis renoveren in Frankrijk? Momenteel geldt de nieuwe energiewetgeving in het land alleen nog voor nieuwe woningen. De vraag is echter hoe lang dat het geval blijft. Door nu alvast rekening te houden met de wetgeving kunt u er zeker van zijn dat ook de toekomstige verkoop geen probleem zal zijn.
Tot nu toe heeft Frankrijk net als Nederland een beleid waarin het gebruik van zonnepanelen en het isoleren van huizen wordt gestimuleerd. De Franse minister van het Ministre transition écologique et solidaire lijkt er echter op aan te sturen dat er een bonus/malus komt bij de verkoop van woningen. Voor huizen met een beter energielabel gaat er dan een bonus gelden, terwijl er een malus zal gelden (pénalité a la vente) voor de verkoop van minder zuinige woningen.

Tip: renoveer Franse huizen grondig, volgens de huidige normen op het gebied van energie. Dat levert een gunstig energielabel op, die later van grote waarde kan blijken.

Energiezuinig renoveren

Oudere woningen kennen vaak een hele lage energielabel en kunnen met een intensieve renovatie richting energie label B en misschien label A opgewaardeerd worden. De kosten om een nog hoger energie label te krijgen is vaak te kostbaar. Maar met een B-label voorkom je nadelen van de maatregelen tegen energieverslindende woningen!

Huis renoveren in Frankrijk: schakel een maître d’oeuvre in

Om de verbouwkosten goed in te schakelen kunt u gebruik maken van een maître d’oeuvre. Dat is het Frans voor een officiële bouwbegeleider. Ideaal tijdens het renoveren, omdat we goed zicht hebben op de technische staat en de verbouwkosten. Wij hebben de ervaring die u zoekt om u voor eventuele fouten te behoeden. Voorkomen dat u leegloopt op de verbouwing of het renoveren van een huis in Frankrijk? Kies voor een Quick Scan door een specialist en verdien de investering eenvoudig terug dankzij lagere verbouwkosten.


Wat bespaar ik op lange termijn?

Alleen naar de centen kijken is niet verstandig als u uw woning wilt verduurzamen en u zult er ook niet rijk van worden.
Elektriciteit is in Frankrijk relatief goedkoop 0,15c per KwH (in Nederland en België is dat 0,20c per KwH).
Als u energie terug levert aan het net dan krijgt u 0,10€ per KwH terug van uw Franse energieleverancier.
Afhankelijk van vele factoren, zoals hoeveel maanden u verblijft in uw tweede woning (eigen gebruik levert financieel meer op dan verkoop van de elektriciteit) kunt u rekenen op een besparing van gemiddeld tussen de 600€ en 900€ per jaar (uitgaande van 14 zonnepanelen en 6000kwh per jaar).

U verdient uw investering (bij een opbrengst van 750€) terug in 9 jaren.
Met een fabrieksgarantie van 80% productie capaciteit tot 25 jaar, kunt u nog vele jaren een financieel voordeel behalen van uw installatie.


Verschillen tussen energieneutraal en passief wonen

Een zelfvoorzienende woning (passief wonen) is niet hetzelfde als een energieneutraal huis. Als u een zelfvoorzienende woning heeft, dan wekt deze niet alleen de eigen energie op, maar staat zelfs los van het energienet. Stroom wordt dan vaak opgeslagen in accu’s of er is een generator aanwezig voor de wintermaanden. Thuisaccu’s zijn momenteel nog erg duur, maar wel in opkomst. Een energie neutrale woning kan in de toekomst wel gemakkelijker tot een zelfvoorzienende woning worden omgebouwd, omdat een energie neutrale woning al erg zuinig met energie omgaat. Tot thuisaccu’s betaalbaar worden is het behouden van de elektriciteitsaansluiting en het leven in een comfortabele energie neutrale woning nog wel de meest efficiënte oplossing.


Nieuwbouw woning bouwen?  
In 4 stappen naar een energie neutraal huis: Nieuwbouwwoningen starten bij energie label A en kunnen met een paar simpele extra stappen omgezet worden naar een energie neutrale woning!

Huis renoveren?
In 6 stappen naar een energiezuinig huis: Oudere woningen zijn het minst energiezuinig en komen zelfs na een intensieve renovatie niet hoger uit dan energie label B.