Huis of grond kopen in Frankrijk: waar moet ik op letten?

U wilt grond kopen in Frankrijk: wat zijn dan belangrijke zaken om rekening mee te houden? Grond kopen kent een aantal typische valkuilen. Daarnaast zijn er een paar zaken om rekening mee te houden, bijvoorbeeld als u gaat renoveren op een bouwperceel met veel grond.

Wij hebben met de verschillende situaties veel ervaring, dus kunnen u daar uitstekend bij begeleiden. Dus bent u benieuwd waar anderen tegenaan zijn gelopen, om te voorkomen dat het u ook overkomt? We delen 3 valkuilen en 3 zaken om rekening mee te houden.

Valkuilen om te vermijden

De typische valkuilen bij het kopen van grond in Frankrijk zijn:

 • Geen grondonderzoek laten uitvoeren
  Het lijkt soms een overbodige kostenpost. Wat kan er tenslotte aan de hand zijn met de grond? In de meeste gevallen levert zo’n onderzoek inderdaad niets op. Toch kan het tot flinke kosten leiden, bijvoorbeeld als blijkt dat de fundering (extra) verstevigd moet worden. Dit komt voor bij gemiddeld 15% van de kopers van grond in Frankrijk, vanwege de bodemsamentelling.
 • Voorbijgaan aan grondwerken
  Bovendien zijn er veel kopers die volledig voorbijgaan aan grondwerken. Het uitzicht over de vallei of over zee verblindt ze. Dat is deels begrijpelijk, maar ondertussen ook een risico. Met name berghellingen bestaan veelal uit rotsgrond, ook als dat er aan de bovenkant niet aan af te zien valt. Het bouwbudget krijgt een flinke aanslag, als later blijkt dat de grond anders is samengesteld dan vooraf gedacht.
 • Nutsvoorzieningen over het hoofd zien
  Ten slotte is het belangrijk om de nutsvoorzieningen niet over het hoofd te zien. Een mooi gelegen stuk grond moet uiteindelijk aan te sluiten zijn op de verschillende voorzieningen, in ieder geval voor water, riolering, telecom en elektriciteit. Indien er bijvoorbeeld geen riolering aanwezig is leidt een sceptische tank gemiddeld tot 15.000 euro aan extra kosten.

Lees ook ons uitgebreide blogartikel over typische valkuilen als u grond gaat kopen in Frankrijk

Renoveren: waar moet u rekening mee houden?

Gaat u een bestaande woning kopen om te renoveren, met daar omheen veel grond? Indien u de woning wilt opknappen om vervolgens ook een groter deel van de grond te benutten (een deel aan te bouwen) gelden er een aantal andere zaken om op te letten:

 • Ontbrekende kruipruimte
  Is er een kruipruimte beschikbaar onder de woning? In Frankrijk is de plaatfundering gebruikelijk bij oude woningen. Het vocht kan makkelijk optrekken, dus dat kan tot problemen leiden als het gaat om isolatie. Drainage rond de woning kan dit oplossen.
 • Enkelmuurs natuursteen
  Natuurstenen muren zijn prachtig om te zien. Vaak gaat het om enkele muren. Dat betekent dat ze minder isolerend zijn en dat vocht opnieuw een goede kans heeft om binnen te treden. Dikke muren houden lange tijd de kou of warmte buiten, maar met (zeer) koude winters en (zeer) warme zomers is dat niet altijd voldoende aan het eind van de seizoenen.
 • Slechte dakconstructie
  De dakconstructie in Frankrijk is niet altijd van het niveau zoals we dat in Nederland en België gewend zijn. Houd er rekening mee dat u het vervangen van een dak regelmatig voorkomt.

Lees ons ook uitgebreide blogartikel over alle zaken om rekening mee te houden als u een (oude) woning koopt

Bouwbegeleiding in Frankrijk

Kiest u voor onze bouwbeleiding in Frankrijk? Al bij de zoektocht naar geschikte grond voor een bouwperceel houden we rekening met de bovengenoemde valkuilen en factoren. Wij hebben de ervaring, het lokale netwerk en weten van veel regio’s en stukken grond wat daar de voor- en nadelen van zijn. Bovendien begeleiden we u zowel bij de aankoop van grond, bij de bouw van de woning of bij de renovatie van een bestaande woning.

Enthousiast om een huis te laten bouwen in Frankrijk of benieuwd naar onze ervaring met bouwbegeleiding? Bel ons (we spreken Nederlands) op telefoonnummer +33 (0)7 60 95 70 23, stuur ons een e-mail of gebruik het online contactformulier. We horen graag van u.