De huizenprijzen stijgen snel: ook in Frankrijk worden huizen duurder 

De huizenprijzen in Nederland lopen hard op. De prijsstijging bedroeg in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 12,7%, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In Frankrijk gaat het niet zo hard, maar ook daar lopen de prijzen de laatste tijd op. 

Sinds de eerste lockdown in 2020 lopen de huizenprijzen sneller op dan in de periode daarvoor. Dat betekent dat het voor veel kopers van een tweede huis in Frankrijk lastiger is geworden om ertussen te komen. In sommige gebieden is simpelweg sprake van schaarste. 

Opbieden steeds gebruikelijker  

Een (tweede) huis kopen in Frankrijk wordt op die manier langzaamaan meer een kwestie van connecties, snelheid en in sommige gevallen al tegen elkaar opbieden. Dat geldt voor zowel woningen als voor bouwterreinen, die beiden steeds schaarser worden. 

Met name buitenlanders die in Frankrijk een huis willen kopen staan op een achterstand. Vanuit Nederland of België zal u bijvoorbeeld moeten reizen om de woning of de grond te bekijken. Dat gaat goed als er voldoende tijd is, maar wordt lastig als de tijd krap is. 

Steeds meer makelaars hebben moeite om voldoende woningen in hun portefeuille te houden. In veel gevallen hebben ze meer klanten in hun bestand dan dat er woningen en bouwterreinen beschikbaar zijn. Zodra er iets op de markt komt wordt dat snel doorverkocht. 

Waarom stijgen de huizenprijzen? 

De oorzaak van de stijgende huizenprijzen in Frankrijk ligt verscholen in meerdere redenen. We zetten vier belangrijke factoren op een rij: 

 • Thuiswerken door coronacrisis
  Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het veel gebruikelijker geworden om thuis te werken. Met name in een (tweede) huis in (Zuid)Frankrijk vinden veel mensen dat prettig werken. 
 • Fransen trekken weg uit Parijs en andere grote steden
  Ook de Fransen zelf zoeken in (Zuid)Frankrijk naar woningen in La Campagne, op het platteland. Bovendien verkiezen ze de zuidelijke zon boven de noordelijke regen, dus groeit de concurrentie gestaag.  
 • Noord-Europeanen zoeken tweede huizen
  Zowel Nederlanders, Belgen als andere Noord-Europeanen zoeken naar een (tweede) woning om ontspannen vanuit te werken. Zij waarderen vooral het landelijke gebied, zoals de Départementen Vaucluse, Bouche-de Rhone, Ardèche, Gard, Hérault, Var.  
 • Onroerend goed blijft een interessante investering
  Ten slotte is onroerend goed al veel langer een goede investering gebleken. Bovendien lijkt daar voorlopig geen verandering in te komen. Het is een rendabele investering, die ondertussen de mogelijkheid biedt om er zelf gebruik van te maken.  

Hulp bij een huis kopen in Frankrijk 

Zelfs de hele oude te renoveren woningen worden een stuk sneller verkocht dan voorheen. Dat gaat vaak goed, maar kan ook leiden tot hoge kosten voor een renovatie of andere onwelkome verrassingen. Een muur van natuursteen en een authentiek oud dak zijn mooi om te zien, maar of het nog jaren mee kan zonder grondig onderhoud is de vraag. 

Wij helpen u graag een woning of bouwgrond te vinden, begeleiden u met de makelaar bij de bezichtiging en zitten kort op de bal als het gaat om biedingen. Ondertussen weten we uit ervaring wat de typische valkuilen zijn, om u daar vanuit een expert-rol voor te behoeden.  

Enthousiast om een huis te laten bouwen in Frankrijk of benieuwd naar onze ervaring met bouwbegeleiding? Bel ons (we spreken Nederlands) op telefoonnummer +33 (0)7 60 95 70 23, stuur ons een e-mail naar lennart@brfrance.eu of gebruik het online contactformulier. We horen graag van u.