Huis laten renoveren in Frankrijk: waar te beginnen?

Een huis gekocht in Frankrijk en dat grondig laten renoveren? Of op zoek naar een mooie tweede woning en benieuwd naar de mogelijkheden van verbouwen? In de beide fases is het verstandig om hier goed over na te denken en rekening te houden met een aantal belangrijke punten.

Verbouwen levert fantastische resultaten op, maar kan ongemerkt ook leiden tot hoge kosten of zelfs tot verrassingen die prijzig kunnen uitpakken. Hoe kiest u uit een Maison de Maître, Mas Provençal, Ferme, Chateau of bijvoorbeeld Maison Bourgeois? En waar moet u allemaal rekening mee houden als u wilt (laten) verbouwen? We zetten het voor u op een rij, zowel voorafgaand aan de verkoop als wanneer u de koop eenmaal heeft gedaan.

Voor de aankoop

Als u een huis wilt laten renoveren in Frankrijk is het verstandig om daar al vóór de aankoop over na te denken. En bijvoorbeeld een professional in te schakelen, die kan helpen de verbouwkosten in te schatten.

Karakteristieke woningen uit de jaren ’50 in Frankrijk zijn prachtig om te zien, maar zijn anders gebouwd dan we hier in Nederland gewend zijn. Er kan sprake zijn van allerlei verborgen gebreken, die flink in de papieren kunnen lopen als dat gerepareerd moet worden.

Wat kost een renovatie?

Om de verbouwkosten voor een huis in Frankrijk in te schatten rekenen we met een prijs per vierkante meter (m2). Het volume van de woning bepaalt dan de schatting, waarbij we natuurlijk rekening houden met de verschillende soorten vertrekken en situaties:

  • Draagstructuren
    Gaat het om de fundering, de draagmuren en/of het dak? Het is kostbaar om die te renoveren.
  • Basisonderdelen
    Moeten de ramen, deuren, luiken of de gevel hersteld worden? Eventueel in combinatie met het dak?
  • Interieurverbouwing
    Een intensieve interieurverbouwing maakt ontzettend veel mogelijk, maar brengt daardoor ook (veel) kosten met zich mee.

Aan de hand van de bovenstaande categorieën helpen we graag een inschatting te maken van de kosten om een huis in Frankrijk te laten renoveren. En is er sprake van een zwembad, wilt u graag een zwembad of zijn er andere specifieke wensen? Dan kunnen we daar natuurlijk rekening mee houden.

Aangekocht: waar te beginnen?

Heeft u het huis al aangekocht, dus wilt u beginnen met de renovatie? Het is soms verleidelijk om meteen met het interieur aan de slag te gaan. Toch is het verstandig te beginnen met restauratie van de draagmuren, dakconstructie en kozijnen.

Laat een controle uitvoeren van deze bouwtechnische onderdelen, om zeker te weten dat er een goede basis staat. Pas als dit in orde is kunt u kijken naar de ramen, de deuren en bijvoorbeeld het dak. Op die manier laat u de woning stap voor stap nakijken en herstellen, om vervolgens aan de slag te gaan met het interieur.

Het voorkomt dat u een huis in Frankrijk laat renoveren, waarbij het interieur prachtig is opgeknapt om er vervolgens achter te komen dat er nog een lekkage in het dak zit. Als het budget inmiddels niet meer toereikend is om dat op te lossen kan dit grote gevolgen hebben voor het hele project.

Wij hebben veel ervaring met verbouwingen en renovaties in Frankrijk. Dat betekent dat we goed weten wat er moet gebeuren. En dat we weten wat de typische problemen zijn, zowel met woningen uit de jaren ’50 als uit andere bouwperioden in de verschillende Franse regio’s.

Huis laten renoveren in Frankrijk: praat met een professional

Wilt u een huis laten renoveren in Frankrijk? Het is een fantastisch, leuk en avontuurlijk traject. Tegelijkertijd is het een vak apart en vraagt daarom om kennis van zaken én een toereikend budget.

Dus bent u benieuwd wat het ongeveer kost om een huis te laten renoveren? Of wilt u weten hoe we de verbouwing zouden aanpakken en waar we mee beginnen? We adviseren u er graag over, om zeker te weten dat u niet voor verrassingen komt te staan en te (ver)bouwen aan een geweldig project in Frankrijk.

Enthousiast om een huis te laten verbouwen in Frankrijk of benieuwd naar onze ervaring met bouwbegeleiding? Bel ons (we spreken Nederlands) op telefoonnummer +33 (0)7 60 95 70 23, stuur ons een e-mail naar lennart@brfrance.eu of pieter@brfrance.eu gebruik het online contactformulier. We horen graag van u