Plus Value in Frankrijk: wat is het en waar moet u op letten?

Een huis kopen in Frankrijk is voor de meesten een romantische droom, maar kan ondertussen ook een slimme investering zijn. De twee gaan goed samen, dankzij de Plus Value die er kan ontstaan.

Als de verkoop meer oplevert dan wat het huis bij aankoop kostte is dat een goede investering, al vraagt dat om focus op een paar belangrijke aspecten. Het zit het eigen genot van de woning gelukkig niet in de weg, waardoor het mes aan twee kanten snijdt en u dubbel profiteert.

Tips bij Plus Value

Benieuwd hoe u de kans op Plus Value zo groot mogelijk maakt en hoe u daar optimaal van kunt profiteren? Belgisch en Frans aankoopmakelaar Werner Spranghers zet 3 belangrijke tips op een rij:

  • Schakel lokale experts in
  • Maak het kostenplaatje volledig
  • Schat de belastingen goed in

Schakel lokale experts in

Wilt u een huis kopen en daarmee een belegging doen in Frankrijk? Ook als u er zelf gaat wonen kan het uiteindelijk gaan om een belegging, dus is het verstandig om een lokale expert in te schakelen.

Zowel de woningmarkt als de fiscale wetgeving zit anders in elkaar dan hier bij ons. Dankzij aankoopbegeleiding wordt veel beter duidelijk welke mogelijkheden u heeft, welke keuzes er zijn en hoe u ervoor zorgt dat u daarmee een goede keuze maakt. Het helpt u bijvoorbeeld in de goede contacten met de makelaar, die in België de ‘Clio’ heet. Een goed contact met de notaris maakt beter duidelijk wat de mogelijkheden zijn, en hoe u zorgt voor maximale Plus Value in Frankrijk.

Maak het kostenplaatje volledig

Denkt u aan een nieuwbouwproject in plaats van een bestaande woning? Dat voorkomt extra kosten gedurende de komende jaren, omdat er weinig tot geen onderhoud aan de woning nodig zal zijn.

Indien u zoekt naar een bestaand huis in Frankrijk is het juist wel belangrijk om daar rekening mee te houden. Bewaar in dat geval de facturen en verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal van onderhoud dat u laat uitvoeren en veranderingen die er plaatsvinden.

Tip: maak foto’s van de voor- en na-situatie. Bewaar de facturen en de betaalbewijzen van zowel de materialen als de betaalde arbeid van aannemers en ‘artisans’.

Houd er rekening mee dat eigen werk en de arbeidsuren van familie of vrienden helaas niet kunnen worden opgevoerd als kosten. De besparing die u denkt te maken door het zelf te doen kan door de plus value regeling teniet worden gedaan. Om die reden kan het belangrijk zijn om professionals in te schakelen. Lokale bouwbegleiders (maître d’oeuvre)  kunnen u helpen om die specialisten te vinden.

Schat de belastingen goed in

Door lokale belastingen en fiscale regels voor vastgoed kunt u te maken krijgen met belangrijke kostenposten. U betaalt een lokale vastgoedbelasting, net als in Nederland en in België. Het is belangrijk om hiervoor een expert in te schakelen, die samen met u naar de toekomst kan kijken.

Plus Value in Frankrijk: hoog rendement

Wilt u uw woning met Plus Value verkopen? Of u een mooi rendement kunt maken hangt af van een aantal verschillende zaken. Het belangrijkste is de locatie en ligging van de woning. Kopers betalen meer voor een topligging, en dat wordt alleen maar meer als het gebied verder ontwikkelt.

Let op: u betaalt 36,2 procent belasting over het verschil tussen de aankoopwaarde en de verkoopwaarde van het huis in Frankrijk. De netto Plus Value valt daardoor beduidend lager uit.

De berekening van de precieze Plus Value kan complex zijn, door specifieke wetgeving. Een specialist kan u daarbij goed bijstaan, ook vooraf. Op die manier krijgt u een beter beeld van wat u kunt verwachten en waar u rekening mee dient te houden. Het is dé methode waarmee kopers van huizen in Frankrijk interessante beleggingen doen, waar ze nu en in de toekomst veel plezier van hebben.

Benieuwd naar de mogelijkheden om een huis in Frankrijk te kopen en Plus Value te creëren? Neem contact met ons op, dan vertellen we u er graag meer over.