Nederlandse aannemer in Frankrijk: ontdek 3 mogelijkheden

nederlandse aannemer

Bouwen met een Nederlandse aannemer in Frankrijk? Het is de beste manier om een eigen ontwerp te laten bouwen of een woning te renoveren. Tenminste, als die aannemer ook de andere contacten heeft die hiervoor belangrijk zijn.
In de volksmond spreken veel kopers van een Nederlandse aannemer in bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk. Wat ze eigenlijk bedoelen is volwaardige bouwbegeleiding. Dat maakt namelijk veel beter zichtbaar welke kosten zij betalen, wat de te nemen stappen zijn en waar zich mogelijkheden vinden om de kosten wellicht te drukken.

Drie mogelijkheden: Nederlandse aannemer in Frankrijk
We zetten drie mogelijkheden op een rij om te bouwen in Frankrijk. Dat kan met een traditionele Nederlandse aannemer, maar ook op een paar andere manieren:
• Constructeur in Frankrijk
• Samenwerken met een architect
• Bouwcoördinator: Maître d’Oeuvre

Constructeur in Frankrijk
De Nederlandse aannemer in Frankrijk heet daar een Constructeur. Het is de traditionele aannemer, zoals u daar ook in Nederland mee kunt bouwen. De aannemer offreert de volledige bouw en neemt het project aan. U betaalt de aannemer in 4 tot 6 termijnen, met de eerste termijn vaak al voor start van de bouw. De laatste termijn geldt voor de oplevering. Tussendoor blijft onduidelijk wat onderaannemers verdienen en hoeveel marge u betaalt over de totale bouwkosten.

Samenwerken met een architect
Het is daarnaast mogelijk om te werken met een architect. De architect ontwerpt het huis in Frankrijk en vraagt voor u de bouwvergunning aan. Uiteindelijk zal hij of zij een aannemer zoeken bij het project, waardoor u daar in principe op dezelfde manier mee samenwerkt als hierboven beschreven.

Bouwcoördinator: Maître d’Oeuvre
De derde optie is een bouwcoördinator, die in het Frans bekend staat als een Maître d’Oeuvre. Het is als het ware een verlengstuk van u naar het te bouwen huis in Frankrijk toe. Anders dan bij de Nederlandse aannemer is het een meer adviserende rol, waardoor transparantie over bijvoorbeeld de kosten heel gebruikelijk is.
De bouwcoördinator helpt bij het zoeken naar een bouwkavel, ondersteunt bij de aankoop daarvan en kan bijstaan bij het ontwerpen van de woning. Bovendien kunt u rekenen op begeleiding bij het aanvragen van de bouwvergunning en is het de specialist die meekijkt tijdens de bouw. Dat geldt voor de fundering tot en met het dak en alles wat erbij komt kijken tot aan de oplevering.
Tip: Fransen spreken van een Maître d’Oeuvre (persoon) of een Maîtrise d’Oeuvre (vakuitoefening). Dit is in de beide gevallen verbonden aan wettelijke eisen en verplichtingen. U profiteert daardoor bijvoorbeeld van een professionele verzekering voor problemen.

Voordelen van een Nederlandse Maître d’Oeuvre
Benieuwd naar de voordelen van een Maître d’Oeuvre boven de Nederlandse aannemer in Zuid-Frankrijk? Het is een belangenbehartiger, waarvoor u het honorarium betaalt. De bouwbegeleider verdient zichzelf vaak eenvoudig terug, bijvoorbeeld omdat die persoon op de hoogte is van de lokale prijzen, de kwaliteit van de materialen en de laagste tarieven voor werkuitvoering door ervaren professionals.
De Maître d’Oeuvre is de aannemer in Frankrijk, plus een adviseur aan uw zijde. Hij of zij controleert het werk en onderhoudt de contacten in Frankrijk, zodat u daar zelf geen omkijken naar heeft. Dankzij de uitgebreide ervaring met bouwen en renoveren kunt u vertrouwen op scherpe onderhandelingen voor een eerlijke prijs, wat de kosten onder de streep ten goede komt.

Bouwen met meer dan een Nederlandse aannemer
Bouwen met meer dan een Nederlandse aannemer in Frankrijk? Dan is een Maître d’Oeuvre een uitstekende keuze. Wij bouwen volgens uw wensen, hechten veel waarde aan samenwerking en spreken natuurlijk gewoon Nederlands.
Benieuwd naar projecten die we op deze manier doen of waar we momenteel aan werken op het gebied van bouwen en renoveren? Neem contact met ons op, dan vertellen we u graag meer.