Boerderij met grond te koop in Frankrijk: wat moet er gerenoveerd worden?

Staat er een boerderij met grond te koop in Frankrijk en bent u benieuwd wat er gerenoveerd moet worden? Iedere situatie is uniek, maar door de jaren heen is ons wel een aantal dingen opgevallen. We hebben veel ervaring met de renovatie van boerderijen in Frankrijk, waardoor we u daar uitstekend bij kunnen begeleiden.

Veel boerderijen zijn gebouwd voor 1980 en vaak zelfs veel eerder. De boerderijen werden gebouwd met het doel om dieren te houden en voor landbouwactiviteiten. Hier werd veel ruimte gereserveerd, terwijl de woonruimte klein was om de warmte van de kachel niet verloren te laten gaan. De woningen voldoen vaak niet aan de moderne standaarden, waardoor een renovatie noodzakelijk is.

Renovaties van boerderijen met grond in Frankrijk

Veel mensen die een boerderij met grond te koop in Frankrijk zoeken kiezen voor de karakteristieke stijl van deze panden. Er is vaak alleen natuursteen gebruikt, wat in het Frans wordt aangeduid met ‘enpierre’. Daarnaast hebben de boerderijen vaak houten dakspanten en mooie open haarden.

Benieuwd wat ons op is gevallen bij de boerderijen die we in Frankrijk hebben gerenoveerd? We zetten 5 belangrijke punten op een rij:

  • Ontbrekende kruipruimtes
  • Enkelmuurs en natuursteen
  • Slechte dakconstructies
  • Kleine raampjes
  • Veel grond

Ontbrekende kruipruimtes

Veel Franse boerderijen hebben plaatfunderingen. Er is geen kruipruimte beschikbaar, waardoor vocht makkelijk kan optrekken. Het is ontzettend belangrijk om deze vloeren goed te isoleren. We leggen drainage aan rondom de woning, zodat u zo min mogelijk last heeft van vocht.

Enkelmuurs en natuursteen

De muren van veel boerderijen in Frankrijk zijn opgebouwd uit natuursteen. Het geeft een prachtige sfeer, maar vraagt om relatief veel reparaties en dat is bovendien echt vakwerk.

De natuurstenen muren zijn vaak niet of slecht geïsoleerd en ook niet behandeld tegen vocht. De dikte van de muur doet vermoeden dat ze goed zouden isoleren, maar in de praktijk kan dat behoorlijk tegenvallen. Het klopt dat de enorme massa warmte vasthoudt in de winter en koeler blijft in de zomer, maar dit kan ook tegen u werken. In de tweede helft van de winter kan het behoorlijk koud zijn, terwijl het aan het eind van de zomer juist erg warm is.

Let op: haalt u extra zonlicht naar binnen met ramen en schuifdeuren in deze dikke muren? De woning warmt er in de zomer sneller door op en het is in de winter lastiger om het koel te houden.

Slechte dakconstructies

Met name boerderijen in de Franse Provence hebben vaak een ‘canal tuilles’. Het zijn halfronde dakpannen die om en om worden aangebracht.

canal tuilles

Het is een prachtige vorm van Provencaalse dakbedekking, die vaak met de hand gemaakt wordt. Dat maakt het huis authentiek, maar ook erg kwetsbaar voor bijvoorbeeld lekkage.

Tip: laat het dak altijd goed inspecteren voordat u het huis koopt. Het vervangen van het dak kan een dure aangelegenheid zijn.

Kleine raampjes

Staat er een boerderij met grond te koop in Frankrijk? De kans is groot dat het pand kleine raampjes heeft, waardoor de binnenruimten erg donker zijn. Muren kunnen tot 1 meter dik zijn, dus het vraagt om vakmanschap om dit door te breken en een raampartij aan te brengen. De muren zijn vaak niet voorzien van ringbalken en bewapening, dus alleen een specialist kan u hiermee goed van dienst zijn. Gelukkig is er bij een goede uitvoering veel mogelijk en kunnen wij u helpen een prijsindicatie te krijgen voordat de werkzaamheden starten.

Veel grond

Veel boerderijen in Frankrijk hebben daar veel grond omheen. Dat is voor de meeste mensen een droom, omdat u er de ruimte kunt vinden die we in Nederland en België nauwelijks hebben. Andersom vraagt het om onderhoud en aandacht, zelfs als u daar geen specifieke bestemming aan geeft.

Tip: benieuwd naar wat er mogelijk is met de beschikbare grond? U kunt die bijvoorbeeld ter beschikking stellen aan wijnboeren, zodat zij de grond voor u kunnen beheren.

Boerderij met grond te koop in Frankrijk: specialist in renovaties

Een boerderij met grond te koop in Frankrijk en benieuwd waar u rekening mee moet houden voor een renovatie? We zijn uw specialist in renoveren en in bouwen. Neem contact met ons op, dan vertellen we u graag meer over de mogelijkheden.