Immo (vastgoed) in France in de Provence: 5 punten om niet over het hoofd te zien

Immo in France in de Provence gezocht, maar weet u niet goed waar te beginnen of op te letten? Immo in Zuid-Frankrijk betekent niets anders dan vastgoed. Een bestaande woning om zo in te trekken, een stuk bouwgrond of een huis dat u wilt laten renoveren. Bijvoorbeeld in Luberon Ventoux of in een van de andere delen van de Provence.

Zoekt u naar immo in Zuid-Frankrijk te koop? Wij helpen u graag uw droomhuis of droomlocatie te vinden. En belangrijker nog, we denken graag met u mee over de punten waar u goed op dient te letten. Zodra u het juiste vastgoed kunt vinden en niet voor verrassingen komt te staan.

5 belangrijke punten voor immo in Zuid Frankrijk

Let bij de aankoop van immo in Zuid-Frankrijk in ieder geval op het volgende:

 • Het koopproces
 • Kwalificaties en makelaarsorganisaties
 • Marchands de Biens
 • Kosten
 • Aankoopbegeleiding

Het koopproces

Werner Spranghers is Franse makelaar en wijst allereerst op het koopproces. Hij legt uit: “In Frankrijk is het gebruikelijk dat een huis of een terrein bij meerdere makelaars in de verkoop staat. Heeft u een huis op het oog? Probeer dan zo snel mogelijk overeenstemming te vinden met de verkopende partij.”

Die overeenstemming kunt u vinden in een koopcontract, dit heet in Frankrijk een compromis de vente. Pas op het moment dat u dit koopcontract getekend heeft kan het huis niet meer via een andere makelaar verkocht worden.

Tip: vergelijk de vraagprijs van hetzelfde huis bij meerdere makelaars. De courtage wordt veelal betaald door de verkoper en ligt in Frankrijk hoger dan in Nederland of België. Zo’n 5 tot 10% is gebruikelijk, waardoor de verschillen in vraagprijs groot kunnen zijn.

Kwalificaties en makelaarsorganisaties

Immo in France in de Provence gezocht? Let dan op de belangrijke kwalificaties en makelaarsorganisaties die er actief zijn. De carte professionele is de makelaarsvergunning in Frankrijk, maar die kan iedere academicus of iemand met enige ervaring aanvragen. Zonder zo’n vergunning is het niet toegestaan om te bemiddelen in Frans onroerend goed.

Vraag altijd naar deze vergunning en zoek uit of de makelaar zich heeft aangesloten bij een makelaarsorganisatie. De belangrijksten zijn:

 • Fédération Nationale des Agents Immobiliers et Mandataires (FNAIM)
 • Syndicat National des Professionnels Immobiliers (SNPI)
 • Union Nationale de la Propriété Immobilière

Makelaars moeten een financiële garantie voor minimaal €75.000 verschaffen. Zonder die verzekering zijn ze niet bevoegd om met het geld van klanten om te gaan.

Marchands de Biens

Staat het immo in Zuid-Frankrijk te koop bij een marchand de biens? Het zijn handelaren in onroerend goed die alleen panden en terreinen mogen verkopen die minstens drie maanden in het eigen bezit zijn geweest. Zij hebben net als ontwikkelaars geen vergunning nodig om onroerend goed in te winnen.

Staat er immo in de Provence te koop bij een marchand de biens? Dan is het verstandig om juridisch en wettelijk advies in te winnen over de aankoop, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Kosten

Makelaars in Frankrijk zijn verplicht om een lijst met tarieven (barème) in hun kantoren te plaatsen. De overheid controleert niet op de tarieven die worden gerekend, maar het gaat doorgaans om 5 tot 10 procent van de verkoopprijs. Een goedkopere woning krijgt veelal een hoge percentage. Andersom zijn de percentages bij hogere waarde van de woning vaak goed onderhandelbaar.

Rondom de kosten worden er verschillende belangrijke begrippen gebruikt:

 • Net vendeur 
  Prijs éxclusief
 • Commission comprise(C/C) of Frais d’agence inclue (FAI)
  Prijs ínclusief

Het ereloon dat een makelaar aangeeft is vaak inclusief btw, waardoor u daar niet apart rekening mee hoeft te houden.

Aankoopbegeleiding

Bij de aankoop van immo in France in de Provence of in Zuid-Frankrijk in het algemeen is het verstandig om de hulp van een deskundige specialist in te schalen. We hebben veel ervaring met het bouwen op prachtige locaties in Frankrijk en met de renovatie van bestaande woningen.

We zijn gespecialiseerd in bouwbegeleiding, waarbij we u de deskundige ondersteuning in Frankrijk kunnen bieden waar u naar zoekt. Wij weten de juridische weg, kunnen vooraf zien aankopen waar u mee te maken krijgt en hebben het netwerk om vakkundig te bouwen en verbouwen. Met een planning zoals we die in Nederland en België gewend bent en op basis van de kwaliteit waar we graag gebruik van maken.

Immo in Zuid Frankrijk nodig: neem contact op

Zoekt u naar immo in Zuid-Frankrijk te koop en wilt u daarvoor graag gebruik maken van ervaren specialisten? We denken graag met u mee, gaan aan de hand van uw specifieke opdracht op zoek en kunnen u zowel tijdens de aankoop als de bouw, verbouw of renovatie betrokken begeleiden.

Heeft u specifieke vragen of wilt u eens vrijblijvend van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Bel ons (we spreken Nederlands) op telefoonnummer +33 (0) 760 95 70 23 of gebruik ons online contactformulier. We horen graag van u.