Tweede huis in Frankrijk kopen: waar moet u op letten?

Een tweede huis in Frankrijk kopen is een geweldige stap. De Franse huizenmarkt laat positieve ontwikkelingen zien, ondanks de ‘gele hesjes’ en andere gebeurtenissen die tijdelijk leiden tot relatieve ophef. Experts noemen Franse huizen volgens makelaar Werner Spranghers  waardevast en stabiel. Sterker nog, zij verwachten dat de huizenprijzen de komende jaren zullen stijgen.

Bijkomend voordeel is dat Franse huiseigenaren veelal open staan voor onderhandelingen. Met de juiste aanpak kunt u voor een mooie prijs aan de slag met nieuwbouw of renovatie in een van de mooie Franse regio’s.

5 belangrijke aandachtspunten voor de Franse woningmarkt

Wilt u een tweede huis kopen in Frankrijk? Dan is het desalniettemin belangrijk om goed rekening te houden met een aantal belangrijkste aandachtspunten:

 • Vergelijk de huizenprijzen in diverse regio’s
 • Houd rekening met strenge wet- en regelgeving
 • Laat u voorlichten over wettelijke bescherming voor consumenten
 • Wijs verkopers met hulp op hun informatieplicht
 • Houd rekening met 8% aankoopkosten bij de notaris

Vergelijk de huizenprijzen in diverse regio’s

De huizenprijzen kunnen in de diverse regio’s in Frankrijk sterk uiteenlopen. Sterker nog, zelfs binnen de Provence zijn er grote verschillen zichtbaar. Kijk goed naar de prijzen per vierkante meter (m2) of laat u daarover voorlichten. We zetten een paar verschillen op een rij:

Departement Prijs/m²
Alpes-Maritimes € 4.150
Var € 3.500
Bouches-du-Rhône € 2.960
Vaucluse € 2.650
Gard € 2.150

Houd rekening met strenge wet- en regelgeving

Zowel in de Provence als in andere regio’s van Frankrijk geldt strenge wet- en regelgeving voor het kopen van een huis. Het is belangrijk om u daarover goed te laten informeren voordat u een tweede huis in Frankrijk gaat kopen.

Houd bijvoorbeeld rekening met de wet Alur, ontworpen om de koper van voldoende informatie te voorzien. Belangrijk is ook de wet Carrez, die stelt hoe het bewoonbare oppervlak van een huis moet worden bepaald. Hiermee zijn kelders, garages, schuren, zolders en andere niet-bewoonbare delen uitgezonderd van de berekening van het beschikbare aantal vierkante meters.

Laat u voorlichten over wettelijke bescherming voor consumenten

Er geldt belangrijke wettelijke bescherming voor consumenten, net zoals in België en in Nederland. Dit volgt uit bijvoorbeeld het Compromis de vente en andere wettelijke documenten die daaraan verbonden zijn, net als de uiteindelijke akteprocedures. Ze zijn ontwikkeld om u te beschermen als u een tweede huis wilt kopen in Frankrijk. Met een deskundige aan uw zijde voorkomt u dat u eventuele beschermingen en wettelijke mogelijkheden over het hoofd ziet.

Wijs verkopers met hulp op hun informatieplicht

Verkopers hebben net als in België en Nederland een informatieplicht, maar leven die niet altijd even netjes na. Soms verloopt dit proces vooraf vrij stroef, vooral als er sprake is van een taalbarrière.

Wilt u een tweede huis in Frankrijk kopen? Met deskundige begeleiding tijdens de aankoop, bouw of renovatie zorgt u ervoor dat u zich de kaas niet van het brood laat eten. In plaats daarvan kunt u rekenen op belangrijke expertise en een belangrijk netwerk van specialisten. Samen zorgen zij ervoor dat u verkopers op hun informatieplicht kunt wijzen en dat u alles goed te weten komt.

Houd rekening met 8% aankoopkosten bij de notaris

Een tweede huis kopen in Frankrijk kan een mooie investering of een geweldige beloning voor u zijn. Houd er in ieder geval rekening mee dat u bij de notaris zo’n 8% van de koopsom betaalt aan aankoopkosten. Het gaat om de kosten om het onroerend goed aan te kunnen kopen, die voor een groot deel bestaand uit de registratiediensten bij de overheid. Ook het ereloon van de notaris mag niet over het hoofd worden gezien om op de totale kosten uit te komen. Bij een nieuwbouw betaalt u deze 8% uitsluitend over de aankoopprijs van de bouwgrond en bij een bestaande woning over de gehele aankoopprijs.

Meer tips om een huis in Frankrijk te kopen

Wilt u een tweede huis in Frankrijk kopen en dat zo goed mogelijk aanpakken? We zetten nog een paar handige tips voor u op een rij:

 • Vraag een makelaar naar de verplichte carte professionele
 • Koop een woning in het laagseizoen, de huizenmarkt is dan een stuk rustiger
 • Durf te onderhandelen, veel woningen worden voor 5 tot 10% onder de vraagprijs verkocht
 • Open een rekening in Frankrijk om een lening aan te vragen of geld over te maken
 • Teken het compromis de vente om eigenaar te worden van het huis
 • Teken de akte de vente voor de eigendomsoverdracht
 • Zorg voor verzekeringen tegen brand en diefstal voor de woning vanaf het moment van eigendomsoverdracht.

Met deze handige tips en de belangrijke informatie kunt u een tweede huis in Frankrijk kopen. Als investering door het te verhuren of om daar zelf te gaan wonen en uzelf te belonen met het verwezenlijken van uw droom.

Tweede huis in Frankrijk kopen: ervaren specialisten

Bent u benieuwd naar een tweede huis in Frankrijk en de belasting die u daarover betaalt of wilt u meer weten over het proces van kopen, bouwen of verbouwen? We helpen jaarlijks diverse klanten hun droom waar te maken in Frankrijk. Door ze betrokken te begeleiden en door ze waardevolle informatie te verstrekken.

Heeft u specifieke vragen of wilt u eens vrijblijvend van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Bel ons (we spreken Nederlands) op telefoonnummer +32 489 41 14 47 (Belgen) +33 (0) 760 95 70 23 (Nederlanders) of gebruik ons online contactformulier . We horen graag van u.