Nieuwbouw of bestaande bouw: een huis uit 1970 kopen in Zuid-Frankrijk

Nieuwbouw of bestaande bouw, het was voor de familie Bettens uit België een lastige keuze. Aan de ene kant wilden ze een huis kopen in Zuid-Frankrijk, terwijl ze aan de andere kant af en toe ware pareltjes in het Franse landschap zagen staan. Ze zochten echter niet zomaar naar een te koop huis in de regio maar ze wilden het goed doen, om er jaren met plezier te kunnen wonen.
Tijdens de ontmoeting op een beurs in Gent bleek dat de familie hinkte op twee gedachten, maar dat vooral de mooie plek in Zuid-Frankrijk hoog op het wensenlijstje stond. We besloten samen te werken met hoofdmakelaar Werner Spranghers, om zowel bouwgronden als bestaande woningen te bezoeken. We deelden de foto’s en onze ervaringen, op basis waarvan we de familie goed op de hoogte hielden.
We ontdekten uiteindelijk een woning uit 1970, met prachtig uitzicht over de Beames-de-Venise in de regio Vaucluse. We lieten de foto’s zien en de familie werd meteen verliefd. Ze wilden dit huis in Zuid-Frankrijk kopen, al moest er veel gaan gebeuren om het helemaal naar wens te maken. Ze vroegen ons het huis te renoveren, uiteraard op basis van een goede inschatting van de kosten.

Renovatie van het huis in Zuid Frankrijk
Voordat we de woning selecteerden keken we uiteraard goed naar een aantal belangrijke eigenschappen. Het huis te koop in Zuid-Frankrijk beschikte bijvoorbeeld al over de juiste volumes, had een prachtige ligging en bood een geweldig uitzicht. Er was sprake van een ouderwetse inrichting, die vroeg om een flinke renovatie. Alles zou eruit moeten, om het opnieuw op te bouwen en uit te voeren naar de standaarden zoals we die vandaag de dag gewend zijn.
Voordat de familie het huis kocht maakten we een kostenindicatie voor de renovatie. We probeerden daarmee zo goed mogelijk in te schatten wat de kosten zouden zijn om het huis te renoveren en helemaal naar wens te kunnen maken. De te maken kosten maakten een belangrijk deel uit van de onderhandelingen, om een goed bod uit te kunnen brengen op basis van de daadwerkelijke waarde van het huis.
Werner Spranghers voerde voor de familie de onderhandelingen en slaagde er uiteindelijk in de woning aan te kopen. We zijn zo snel mogelijk aan de slag gegaan met de renovatie. Een huis kopen in Zuid-Frankrijk is één, die helemaal naar wens renoveren is een tweede. We gingen aan de slag met nieuwe vloeren in alle kamers van het huis, hebben de wanden opnieuw laten stuken en hebben nieuwe badkamers gerealiseerd. Verder hebben we alle toiletten vervangen, een nieuwe keuken geplaatst en nieuwe verwarming aangelegd. Met een systeem om ook te kunnen koelen, beiden op basis van een warmtepomp. Verder hebben we het schilderwerk vernieuwd, het zwembad vervangen en een zwembadterras aangelegd. Inclusief de aanbouw van een overdekt terras bij het zwembad en de aanleg van een tuin, om alle delen van het huis helemaal naar wens te maken.

De crux: een goede inschatting van het werk
Een huis kopen in Frankrijk en dat renoveren is op zich niet moeilijk, daarvoor selecteren we een team van ervaren vakmensen. Het is de kunst om een goede inschatting van het werk en daarmee van de kosten te maken. We moeten de inschattingen al vóór de aankoop maken, waardoor we helaas beperkte toegang hadden tot het huis.
We wilden er voor de familie voor zorgen dat zij zich niet te veel in de kaart hoefden te laten kijken, bijvoorbeeld door niet té geïnteresseerd over te komen. Aan de andere kant hadden we belangrijke informatie nodig om een kosteninschatting te maken, zodat duidelijk werd wat de kosten zouden zijn om het geheel tot in de puntjes te renoveren. We maakten op basis van onze ervaring een goede inschatting, die uiteindelijk goed aan bleek te sluiten bij de realiteit.

Hard aan de slag: houd de voortgang bij
Ook na de aankoop ging het om een grote uitdaging, bijvoorbeeld om het daadwerkelijke renovatiewerk goed in te schatten en daarvan de kosten op een rij te zetten. Verborgen kosten liggen op de loer, bijvoorbeeld door het onderschatten van werkzaamheden. Met name de werkvoorbereiding tijdens onze bouwbegeleiding is van grote toegevoegde waarde gebleken. Op basis daarvan werken we uitstekend samen met de verschillende vakmensen die er aan de slag waren.
We leverden de familie een scherpe analyse aan van de werkzaamheden en de rol die het bouwteam zou spelen. Op basis daarvan maakten we een duidelijk overzicht van de kosten, waardoor het risico op meerwerk tot een minimum beperkt is gebleven.
We zijn nog hard aan de slag met de renovatie van het huis in Zuid-Frankrijk dat de familie kocht. Houd de voortgang bij via onze pagina met projecten en blijf op de hoogte van de prachtige woning die we realiseren op deze droomlocatie.