Huis renoveren in Frankrijk: 3 tips die voorkomen dat u erop leegloopt

Denkt u na over het renoveren van een huis in Frankrijk? Een geweldig idee, mits u dat niet onderschat natuurlijk. Online zijn er tal van ‘opknappertjes’ te vinden, maar hoe voorkomt u dat u erop leegloopt? We hebben veel ervaring met het renoveren van huizen in Frankrijk, op basis waarvan we 3 essentiële tips voor u op een rij zetten. Houd goed rekening met:
• De kwaliteit van huizen in Frankrijk
• De belangrijke energiewetgeving
• De verbouwkosten

De kwaliteit van huizen in Frankrijk
De staat van oude huizen in Frankrijk is niet zo hoog als die in Nederland en België. Tenminste, zolang wij ze niet gerenoveerd hebben natuurlijk. In Nederland zijn we gewend regelmatig aan onze woningen te klussen, vervangen we ramen en isoleren we de vloer of het dak. In Frankrijk is de kans groot dat de luiken uit de jaren ’70 er nog steeds inzitten en dat ook de isolatie op dat peil is. Authentiek, maar een mogelijk nare verrassing tijdens een renovatie.

Energiewetgeving
Onze eerste echte tips hebben betrekking op de energiewetgeving, want dat is waar het helaas nog wel eens mis gaat. Kunt u uw woning over 10 jaar namelijk nog wel verkopen, met een energielabel D? Een actuele vraag in Nederland, maar nog belangrijker in Frankrijk.
Gaat u een huis renoveren in Frankrijk? Momenteel geldt de nieuwe energiewetgeving in het land alleen nog voor nieuwe woningen. De vraag is echter hoe lang dat het geval blijft. Door nu alvast rekening te houden met de wetgeving kunt u er zeker van zijn dat ook de toekomstige verkoop geen probleem zal zijn.
Tip 1: denk aan de toekomstige energiewetgeving als u besluit nu een huis te renoveren. Dat voorkomt vervelende verrassingen bij verkoop over bijvoorbeeld 10 jaar.
Frankrijk kent op dit moment een DPE, de Diagnostic de Perfomance Enérgique. Het is vergelijkbaar met het Energielabel zoals we dat kennen in België en Nederland. De DPE geeft een indicatie van de technische staat en het energieverbruik. Let daarop bij de aankoop van een woning, omdat een bestaande woning op het oog goedkoop kan lijken, maar dit kan komen door relatief hoog energieverbruik.
Tot nu toe heeft Frankrijk net als Nederland een beleid waarin het gebruik van zonnepanelen en het isoleren van huizen wordt gestimuleerd. De Franse minister van het Ministre transition écologique et solidaire lijkt er echter op aan te sturen dat er een bonus/malus komt bij de verkoop van woningen. Voor huizen met een beter energielabel gaat er dan een bonus gelden, terwijl er een malus zal gelden (pénalité a la vente) voor de verkoop van minder zuinige woningen.
Tip 2: renoveer Franse huizen grondig, volgens de huidige normen op het gebied van energie. Dat levert een gunstig energielabel op, die later van grote waarde kan blijken.

De verbouwkosten
Veel mensen onderschatten de verbouwkosten bij het renoveren van een huis in Frankrijk. Dat is op zich niet vreemd, het is tijdens de aankoopfase lastig om een beeld te krijgen van de technische staat en kosten voor de verbouwing. Het is niet zomaar mogelijk om er vaak langs te gaan en alle bouwdetails te bekijken.
Bovendien zal pas na het verwijderen van de vloer of het plafond blijken wat u daaronder en daarboven aantreft. Probeer toch op meer te letten dan alleen de keuken en de kwaliteit van de ramen en deuren. Met name de isolatie en ventilatie spelen een belangrijke rol bij de energiezuinigheid. Een goede bouwkundige keuring geeft een beter beeld van de technische staat van een woning, waaruit een beeld volgt van de verbouwkosten .
Pas tevens op met de DPE in de hand. Dat biedt een overzicht van de huidige technische staat, maar daarmee niet van de te verwachten verbouwkosten. Wellicht voldoen de meterkast en de verwarmingsketel aan de normen, maar is dat ook het niveau van comfort dat u wenst?

Huis renoveren in Frankrijk: schakel een maître d’oeuvre in
Om de verbouwkosten goed in te schakelen kunt u gebruik maken van een maître d’oeuvre. Dat is het Frans voor een officiële bouwbegeleider. Ideaal tijdens het renoveren , omdat we goed zicht hebben op de technische staat en de verbouwkosten. Wij hebben de ervaring die u zoekt om u voor eventuele fouten te behoeden. Voorkomen dat u leegloopt op de verbouwing of het renoveren van een huis in Frankrijk? Kies voor een Quick Scan door een specialist en verdien de investering eenvoudig terug dankzij lagere verbouwkosten.